Tussen het elektrisch of handmatig vijlen van het paardengebit zitten nogal wat verschillen.
Het handmatig vijlen van het paardengebit is in mijn beleving enkel een optie wanneer het een braaf paard betreft met alleen wat scherpe glazuurranden op de kiezen en
geen symptomen van gebitsproblemen.
Ook paarden die niet verdoofd kunnen/mogen worden (t.g.v. dracht, ziekte, leeftijd) kunnen nog weleens baat hebben bij een incidentele handmatige behandeling, mits uitgevoerd door een kundig persoon.
Druppel op een gloeiende plaat
Paarden die reeds de symptomen van gebitsproblemen hebben verdienen een uitgebreidere (en vaak onaangenamere) behandeling om dit te corrigeren cq te herstellen. Met de hand vijlen is dan ook niet veel meer dan een druppel op een gloeiende plaat omdat een mens qua kracht en uithoudingsvermogen in de verste verte niet kan tippen aan elektrisch instrumentarium.
‘Do it yourself’- paardengebitsverzorging
De échte gebitsafwijkingen spelen zich bijna altijd achterin de mond af. Helemaal ter hoogte van het paardenoog en vaak ingebed in zeer gevoelig mondslijmvlies. Een braaf, onverdoofd paard laat het handmatig vijlen van deze kiezen zelden langer dan een paar minuten toe waardoor het effect van de behandeling logischerwijs nooit toereikend kan zijn.
Strippenkaart bij de paardentandarts
Wat opvalt, is dat het gros van deze (onvolledig behandelde) paarden nogal ‘vaak’ naar de tandarts moet. Soms wel 4(!) keer per jaar en vaak onder het motto
‘ Uw paard heeft nou eenmaal een slecht gebit’.
Een bijzonder vreemd argument wanneer men bedenkt dat paardentanden en -kiezen maar enkele milimeter per jaar groeien.
Goede resultaten op de lange termijn hoeft u van een handmatige behandeling dus niet te verwachten. Laat staan dat een gebit hiermee in ‘balans’ kan worden gebracht.
Knippen, net als vroegah!
Ook het ouderwets laten ‘knippen’ van tanden en kiezen is niet bepaald een briljant idee. De kans op breken van tanden en kiezen (vaak tot ver onder het tandvlees) is hierbij groot. Deze breuklijn (hoe onzichtbaar deze ook mag zijn) is een ideale broedplaats voor bacteriën en kan leiden tot ontstekingen, tandbederf tot zelfs het verlies van tanden en kiezen.
Elektrisch
Paardengebitsverzorging maar dan nu effectief!
Het elektrisch corrigeren van snijtanden en kiezen is een zeer effectieve maar begrijpelijkerwijs beangstigende behandeling voor een vluchtdier en dient dan ook uitsluiten onder sedatie te geschieden.
Een verdoving voorkomt bovendien dat het dier een potselinge beweging maakt waardoor het gewond raakt in de mond.
Het trekken van (wolfs)kiezen en/of -tanden bij een onverdoofd paard is een ernstige vorm van dierenmishandeling en elke kundige paardentandarts zal dit verzoek dan ook pertinent weigeren.
Handvijlen oftewel ‘blij met nix’
Anders dan het werk van een hoefsmid, kan een leek nooit zelf beoordelen wat het resultaat is van een handmatige gebitsbehandeling. Als u geluk heeft krijg u het resultaat te ‘voelen’. Vaak een bijzondere ervaring want scherp is ineens glad (of in ieder geval minder scherp). Echter, wanneer u ook daadwerkelijk (met een hoofdlamp) in de paardenmond zou kijken, zou u ineens niet meer zo enthousiast zijn.
Er is namelijk in feite weinig tot niets veranderd ten opzichte van vóór de behandeling.
Zachte heelmeesters maken stinkende …monden
Echte afwijkingen en flinke haken zijn hooguit ‘vloeiender’ gemaakt maar weg zijn ze zeker niet. Het daadwerkelijke probleem is dus niet weggenomen en zal zich binnen de kortste keren opnieuw aandienen.
Dat is precies de reden waaarom een paard na een handmatige behandeling vaak wat blijer is. Want ‘iets gladder’ voelt altijd beter dan vlijmscherp. Een nogal schrijnend voorbeeld van het resultaat van jaarlijks handvijlen (door een zelf benoemd vakman) ziet u hier.
Gecertificeerd paardentandarts
Schroom niet om uw paardengebitsverzorger/ paardentandarts uit te vragen over zijn opleiding en kennisniveau. Hij of zij is juist trots om u hierover te kunnen informeren. Als eigenaar hebt u dan ook alle recht om alleen het beste te kiezen voor uw paard.