Zoals niet elke paardentandarts zelf mag sederen is ook lang niet elke dierenarts bekwaam genoeg om een gebit adequaat te kunnen behandelen (al lijkt dat voor een leek vaak wel zo).
Voor kiespijn ga je zelf toch ook naar een specialist? Hoe gek is het dan dat sommige paardeneigenaren dan toch nog steeds genoegen nemen met het basiswerk van een ‘willekeurig’ behandelaar.
Een dierenarts (maar ook niet- dierenarts) kan heel goed paardentandarts zijn wanneer hij/zij zich heeft gespecialiseerd in de paardentandheelkunde.
Basisopleiding
Overigens zijn zowel de opleiding als ook de examen-eisen voor alle studenten paardentandheelkunde gelijk. Of je nu dierenarts bent of niet.
Bevoegdheden
De meningen zijn nogal verdeeld wat betreft het wel of niet rechtmatig voeren van de benaming ‘paardentandarts’ of ‘paardengebitsverzorger’.
Feit is dat de Nederlandse wetgeving nog steeds geen duidelijk onderscheid maakt tussen het wél of niet bevoegd zijn om ‘tandheelkundige’ handelingen bij paarden te mogen uitvoeren. Dit kan dan ook heel goed de plaatselijke gezelschapsdierenarts zijn, die er af en toe een paardengebitje ‘bij’ doet maar ook iedereen, die beschikt over sterke armen, een emmer en een basis-set handvijlen.
Goed om te weten
Nederland telt maar een beperkt aantal mensen dat ook daadwerkelijk gecertificeerd is. Hieronder vallen zowel dierenartsen als ook niet-dierenartsen. Vraag uw dierenarts, paardentandarts en/of paardengebitsverzorger gerust naar zijn (vervolg)opleiding. Iemand die trots is op zijn werk zal u met alle plezier willen uitleggen hoe hij aan zijn kennis en kunde is gekomen.